Kasık fıtığı (inguinal herni olarak da adlandırılır), vücudun, uyluğun gövdeyle buluştuğu bölümünde bir şişkinliktir. Erkeklerde, fıtık şişliği, testislerin içinde bulunduğu kese olan skrotuma uzanabilir. Kızlarda ise, vulvanın dış dudaklarına, vajinal açıklığın çevresine uzanabilir.
Normalde, karnındaki organlar bir kas duvarı tarafından yerinde tutulur. Kasık fıtıkları, karnındaki bir bağırsak parçası veya başka bir organ (kızlarda over gibi) kas duvarından dışarı ittiğinde meydana gelir.
Kasık fıtıkları bebeklerde yaygındır, çünkü bebeklerin kas duvarında normalde doğumdan kısa bir süre sonra kapanan bir deliği vardır. Ancak delik kapanmazsa veya bebek erken doğarsa fıtık oluşur.
Kasık fıtığının ana belirtisi, kasıkta belirip kaybolan bir şişkinliktir. Genellikle çocuk ağlarken veya kasılırken ortaya çıkar ve çocuk dinlenirken gider. Çocuk huzursuz olabilir ve iyi yemek yiyemeyebilir.
Eğer bağırsak fıtık içine sıkışırsa, kasıktaki çıkıntı gitmez. Bu durumda, fıtık sert olarak hissedebilir. Sıkışan bağırsağın diğer belirtileri şunları içerebilir:
Evet. Çocuğunuzun kasığında belirip kaybolan şişlik varsa, doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Çocuklarda kasık fıtıkları hemen hemen her zaman tedavi edilmelidir.
Eğer çocuğunuzun kasığında kaybolmayan bir şişlik varsa, acil olarak doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Bu çocuğun erkek ya da kız olmasına bağlı değişir. Erkeklerde, test yaptırmaya genellikle ihtiyaç yoktur. Doktorlar genellikle çocuğun semptomlarını öğrenerek ve muayene ederek fıtığı olup olmadığını söyleyebilir. Bazı durumlarda, şişkinliğin fıtık olup olmadığını veya şişmenin başka bir nedeni olup olmadığını görmek için bir ultrason da yapılabilir. Kızlarda ise, yumurtalığın fıtık içinde sıkışıp kalmadığını görmek için genellikle ultrason yapılır. (Yumurtalıklar kadın üreme sisteminin bir parçasıdır.)
Tüm fıtıkların hemen tedavi edilmesine gerek yoktur. Ancak birçoğunun ameliyatla onarılması gerekmektedir. Fıtık onarımı için 2 farklı ameliyat türü vardır. Sizin için doğru ameliyat, fıtığın büyüklüğüne, karın duvarında olduğu yere, ilk kez tamir edilip edilmediğine ve çocuğun genel sağlık durumuna bağlıdır. Ameliyat türleri şunlardır:
Bağırsaklar sıkışırsa, doktor önce fıtığı karın içine hafifçe geri itmeye çalışacaktır. İşe yaradığı takdirde, fıtık birkaç gün içinde ameliyat edilebilir. Fıtık karın içine itilemezse, acil ameliyat gerekebilir.
Fıtık ameliyatı günübirlik bir cerrahidir. Ameliyat olduğu gün taburcu olur. Ancak bebek çok küçük, prematüre ise kontrol amaçlı bir gece hastanede kalabilir.