Gömülü (Görülmeyen) Penis
İlk olarak 1919 yılında Dr Keyes tarafından tanımlanmış ve “uygun bir cilt kılıfı tarafından örtülmemiş, karın yağ dokusu içine veya skrotum (testis torbaları) dokuları içine gömülmüş testis olarak tarif edilmiştir. Başka bir tanımlamada yaş gruplamasına göre penis gerginken kabul edilen ortalama uzunluk ve çapta olmasına rağmen, penisin görüntüsel olarak küçük olması durumudur. Penis görülmediği için mikropenis de denmesine rağmen bu tamamıyla yanlış bir tanımlamadır. Farklı sebeplerden dolayı olabilmektedir. Nedenlerine bakıldığında;
- Fazla suprapubik yağ dokusu
- Penisi tutan bandların kısalığı – penisi kısaltan
- Testis torbalarına doğru cilt perdesi
- Zayıf penis cildi
- Pubis kemiği ile penis arasındaki mesafenin fazla olması
- Zayıf karın cilt
- Penisin iöne doğru yer değiştirmesi
- Sünnet işlemi sırasında fazla alınan cilt dokusu tarif edilmiştir.
Bu yüzden, bu konuda tecrübeli cerrahlar tarafından değerlendirmesi ona göre cerrahi yaklaşım planlanması yapılması, elde edilecek güzel sonuçlar için çok önemlidir. Bu sebeplere bağlı olarak en sık görülen çeşitleri;
- Gömülü Penis : Çocuklarda ya deri desteğinin azlığı ya da pubik yağ dokusunun fazlalığından kaynaklanmaktadır. Erişkinlerde ise fazla kilodan dolayı karşımıza çıkmaktadır. Penis boyu normaldir. Yağ dokusuna bastırmakla normal penis boyu görülür. Doğumsal olabildiği gibi sünnet sonrası da karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle sünnet öncesi muayenede pubik yağ dokusu fazla ise o çocuklarda sünnetin ertelenmesini önermekteyiz. Eğer sünnet olurlarsa sünnet derisi de gideceği için pipi daha da gömülmüş izlenimi vereceğinden çocuk için daha fazla moral bozukluğu yaratacaktır. Ancak uygun vakalarda sünnetten farklı cerrahi yöntemlerle pipiyi görünür hale getirebilmekteyiz.
- Perde (Webbed) Penis : Penis boyu normaldir. Skrotum dediğimiz testis torbalarına doğru penis cilt dokusu bir perde oluşturur. Doğumda veya sünnet sırasında fazla cilt dokusu alınması nedeniyle karşımıza çıkabilir. Çoğunlukla sorun çıkarmaz ama uygun bir teknikle bu sorun düzeltilip, penis normal görüntüsüne getirilebilir.
- Megaprepisium : 1994 yılında tanımlanmıştır. Gömülü penisin patolojik fimozis ile birlikte seyrettiği bir durumdur. İşeme sırasında sünnet derisinde ciddi balonlaşma ve işeme zorluğu görülür.
- Kapana Kısılmış Penis : Bu durum sünnet sonrası cilt dokusunun pipi başının üzerinde kötü doku ile iyileşmesi sonucu oluşur. Bu doku penis başının dışarı çıkmasına izin vermez. Özellikle pubik yağ dokusu fazla olan olan bebek veya çocuklarda sünnet sonrası karşımıza çıkar. Erken dönemde steroidli kremler işeye yararken geç dönemde cerrahi müdahale gerektirir.
Araştırmalar gösteriyor ki erken yaşta teşhis önemlidir. Özellikle yağ dokusuna bağlı olarak gömülenlerde müdahale gerekmezken diğer nedenleri saptayıp tedavi etmek önemlidir. Ne olursa olsun gömülü penis, ileride bazı ciddi sorunlara; özellikle idrar yolu enfeksiyonlarına, güven kaybına, utangaçlığa ve nadiren de olsa cinsel işlev bozukluklarına yol açabilmektedir.