Kasık fıtığı, kasık bölgesinde (karın ve uyluk arasındaki alan) görülebilen ve hissedilebilen anormal bir çıkıntıdır.
Anne karnında fetüsün geşimi sırasında 12 ila 14 hafta arasında, testisler veya yumurtalıklar böbreklerin yakınında karında oluşur. Bebek gelişmeye devam ettikçe yavaş yavaş karnın alt kısmına doğru hareket ederler. Aşağı doğru hareket ettikçe, peritonun bir kısmı (karnın iç kısmını kaplayan zar tabakası) testise yapışır ve bununla birlikte bir kese oluşturarak testis torbalarına (skrotuma) çekilir. Benzer bir süreç, rahmin yuvarlak bağının kasığa inmesiyle kızlarda ortaya çıkar. Bu kese prosessus vajinalis olarak bilinir.
Bu kese hem erkeklerde hem de kızlarda doğuma yakın bir sürede kapanır. Böylece karın boşluğu ile kasık arasındaki herhangi bir bağlantıyı kalmaz. Kesenin kapanması geciktiğinde veya kapanmadığında bu kese fıtık haline gelebilir. Karın içi organların (bağırsak, överler gibi) bu kese içine girmesi ile kasık fıtığı oluşur.
Kasıktaki çıkıntı, ağlama veya kasılma sırasında görülebilir ve bebek rahatladığında küçülebilir veya kaybolabilir. Fıtık bölgesinde lokalize ağrı görülebilir. Kasık fıtığı olan yenidoğanların %90'ı erkektir. En çok sağ tarafta olmaktadır.
Çocuğunuz rahatladığında bile şişkinlik geçmiyorsa, karnın içindeki organların fıtık içinde sıkıştığı anlamına gelebilir. Buna "hapsedilmiş fıtık" denir ve acil tıbbi müdahale gerektirir. Fıtık içeriğinin kanlanması bozulursa buna, "boğulmuş fıtık" denir. Şiddetli ağrı, kusma, iştahsızlık, kızarıklık veya şişkinlik etrafında morarma ve bazen ateş ve kanlı dışkı görülebilir. Bu tip fıtık ACİL ameliyat gerektirir.
Fıtık onarım cerrahisinde, tipik olarak şişkinliğin yakınında küçük bir kesi yapılır ve fıtık içeriği karın içine geri itilir. Fıtık kesesi bağlanır. Laparoskopik (kapalı) bir yaklaşım kullanılırsa: göbek üzerinde fıtığı görmek ve onarmak için kamera ve aletlerin yerleştirilmesine izin veren küçük kesikler yapılır.
Kasık fıtığının kendiliğinden geçme şansı yoktur. Bu nedenle tek tedavi şekli cerrahidir. Tedavi edilmeyen fıtıklar sürekli büyüme gösterme eğilimindedir. Ayrıca her zaman, fıtığın içine giren bağırsağın boğulma riski olduğundan dolayı organ hasarı veya kaybı riski de her zaman vardır. Bu yüzden fıtık tanısı konduğu andan itibaren en kısa sürede ameliyatı yapılmalıdır.