Penisin ereksiyon halinde sağa, sola, arkaya ya da aşağı doğru dik açı dışındaki her türlü bozukluğuna penis eğriliği olarak adlandırılmaktadır. Bu hastalarda penis görünümü ve idrar deliğinin yeri normaldir. Şekil bozukluğu yalnızca ereksiyon halinde gözlenmektedir. Yayınlarda erkek çocuklarında görülme oranı % 4-10 oranında bildirilmiştir.
Nedeni tam olarak bilinmese de çocuklarda görülen yana eğrilikler konjenital bozukluğa bağlıdır. Penisin normal anatomik yapısında ereksiyonu sağlayan kan damarı içeren iki adet süngerimsi doku ve bu dokuların arasından geçen idrar yolu (üretra) bulunmaktadır. Anne karnında bu iki süngerimsi yapılardan birinin az gelişimi sonucu bu hastalık meydana gelir. Bu nedenle ereksiyon esnasında gelişimin az olduğu tarafa doğru penisin eğrilmesine neden olmaktadır. Sağa veya sola eğriliklerde genellikle hafif arkaya doğru bir eğrilik kompenenti de olmaktadır. Nadiren de olsa sünnet sonrası fazla derinin alınması veya doğuştan penis ön derisinin azlığı da eğriliklere sebebiyet verebilmektedir.
Ayrıca çocuklarda penisin öne doğru olan eğrilikleri, hipospadias (peygamber sünneti) dediğimiz hastalıkla beraber olabilmektedir. Hafif formlarında % 23, ağır formlarında % 90 oranında bu eğrilikte eşlik etmektedir. Hipospadias hastalığının bir kompenenti olan bu eğiliklik, hipospadias ameliyatı sırasında düzeltilmektedir (Detaylı bilgi için hipospadias ya da www.hipospadias.com.tr sayfasına bakabilirsiniz).
Hipospadiası olmayan hastalarda yana eğriliklerde hafif formaları takip edilirken, 30 dereceden fazla olanlara ise ameliyat önerilmektedir. Ameliyat yaşı konusunda farklı görüşler belirtilse de biz ağır formaların erken yaşta daha rahat ve güvenli bir şekilde düzeltildiğini söyleyebiliriz. Günübirlik bir cerrahi işlemdir. Ağır formlarında belki bir gece yatış olabilmektedir. Ameliyat sonrası yapılan pansuman 3 gün sonra alınmaktadır.
Ameliyat olmayanlarda ise bazı psikolojik bozukluklar, güven kaybı, erişkin yaşta cinsel birleşmede zorluklar gibi sorunlar görülebilmektedir.