İzole Epispadias
Epispadias idrar deliğinin pubis kemikle olması gereken yer arasında bir yerde olmasıdır. Hem erkek hem de kız çocuklarında görülür. Erkek çocuklarında tanımlaması daha kolaydır ve idrar deliğinin penisin üst tarafına açılması şeklinde tarif edilebilir. Penisin üst yüzünde üzeri açık bir oluk ya da yarık söz konusudur.
İzole epispadias görülme oranı erkeklerde 120.000 doğumda bir, kızlarda 500.000 doğumda birdir. Erkeklerde kızlara oranla 4-5 kat daha fazla görülür. Genellikle bebek doğar doğmaz bu hastalık fark edilir. Bazen de sünnet sırasında sünnet derisinin geriye çekilmesi sonrası çocuğun epispadias olduğu anlaşılır.
Epispadiasta penis normalden kısa ve daha kalındır. Ancak normal ereksiyon yeteneği vardır. İdrar kanalı da kısadır. Bu nedenle basık penis yukarıya, karın duvarına doğru çekilmiştir. Bu çekinti nedeniyle cinsel ilişki güç gerçekleşebilir. Çocuğun idrar kaçırıp kaçırmayacağı; idrar deliğinin ne kadar karın ön duvarına yakın olup-olmadığı ve sfinkter dediğimiz, idrar tutmamızı sağlayan kas grubunun ne kadar gelişip, gelişmediğiyle yakın ilişkilidir.
Tedavisi cerrahidir. Yalnızca epispadias olan olgularda ameliyatlar bebek 6 - 18 aylık arasında iken yapılmalıdır. Burada amaç idrar deliğini pipinin ucuna kadar getirmek, estetiği düzeltmek ve idrar kaçırmayı engellemektir. Ancak bazı çocuklarda idrar kaçırma devam edebilir ve bunu engellemek için ikinci bir ameliyata gerek duyulur.
Çok nadir bir hastalık olduğundan, penisin hem estetiğinin hem de fonksiyonun sağlanabilmesi açısından, ameliyatı bu konuda deneyimli cerrahlar tarafından yapılmalıdır.
Ekstrofi – Epispadias Kompleksi
Ekstrofi - epispadias kompleksi, izole epispadiasdan daha sık görülür. Oran 30.000 doğumda birdir.
Bu hastalık grubunda üretra dediğimiz idrar yolunun ve mesanenin ön duvarının tamamıyla açık olmasıdır. Oldukça karmaşık ve zor bir hastalıktır.
Ameliyat zamanlaması olarak farlı iki görüş bulunmaktadır. Benim de benimsediğim ve uyguladığım, Ekstrofi – epispadias hastalarında ilk 24 saat içinde ameliyat edilmesidir. Bu bebeklerde symfizis pubis dediğimiz ön taraftaki kemik ayrık olduğu için ilk 24 saat içinde yapılan girişimlerde bu kemiğin yaklaştırılması daha kolaydır. Bu hasta grubunda idrar kaçırma riski çok yüksek olduğu için ikinci hatta üçüncü ameliyat ihtiyacı gerekmektedir.
Cerrahisi oldukça zor ve komplikasyonu oldukça fazladır. Bu konuda ehil ellerde bile komplikasyon oranı % 50’leri bulmaktadır. Genital bölge ameliyatlarına hakim, bu konuda deneyimli cerrahlar tarafından bu ameliyatlar yapılmalıdır.