Alarm tedavisi gece yatak ıslatmada yaygın olarak kullanılan bir tedavi yaklaşımıdır. Ancak çoğunlukla ebeveynler uzun vadede çocuklarını alarm kullanma konusunda motive etmekte zorluk yaşarlar.
Alarm tedavisine başlayacaksanız veya başlamışsanız aşağıdaki öneriler bu süreçte sizlere yardımcı olabilir.
- Tedavinin anlaşılması: Yatak ıslatma alarmlarının başarısındaki kilit unsur öncelikle alarmın neden kullanıldığının anlaşılmasıdır. Çocuğunuza alarm sesine uyanarak kalan idrarını boşaltmak için tuvalete gitmesinin ıslanma şikayetlerini durduracağı konusunda açık bir bilgilendirme yapın. Bu süreci tam olarak anladıklarından ve alarmı kullanma konusunda devamlılık arz edecekleri konusunda emin olun. Hatta bu konuda oyun şeklinde bir sözleşme dahi imzalayabilirsiniz. Böylelikle küçük çocukların alarmı takma istekleri artacaktır.
- Gerçekçi beklentiler: Alarm tedavisine gerçekçi beklentilerle başlayın. Her çocukta değişmekle birlikte ortalama olarak alarm tedavisinin etkinliği en az 2-3 ay sonra görülmeye başlamaktadır. Unutulmamalıdır ki bu problem bir günde oluşmadığı gibi birkaç günde de çözülmeyecektir. Bu konuda sabırlı ve istikrarlı olmak oldukça önemlidir.
- Beklentiler: Çocuğunuzla alarm çaldığında neler yapılacağı konusunda detaylı bir konuşma yapın. Bunların içerisinde alarm çaldığında yataktan kalkılacağı, tuvalete gidileceği ve kalan idrarı tuvalete boşaltılacağı mutlaka olmalıdır. Ardından odaya döndüğünüzde temiz çamaşırların giyilerek, kirlilerin kirli sepetine atılacağı da açıkça belirtilmelidir.
- Uyanmada yardım: Çoğu çocuk alarmın çaldığını duymayarak tepki vermede gecikir veya hiç tepki vermez. Gece idrar kaçıran çocukların uyarılma eşiklerinin çok yüksek olmasından dolayı bu durum oldukça normal karşılanmaktadır. Alarm çaldığında harekete geçmek öğrenilmiş bir yanıttır. Bu nedenle alarm çaldığında çocuğunuz uyanmıyor veya uyanmakta güçlük çekiyor ise yanına giderek uyanmasına yardımcı olabilirsiniz.
- Sabır: Tedavi başlarında alarm çalmasına rağmen çocuğunuzun mesanedeki tüm idrarı yatağa bıraktığını görebilirsiniz. Mesanenin eğitilmesi tahmin ettiğiniz kadar kısa olmayacaktır. Bu konuda sabırlı olmak ve tedaviye devam etmek kısa dönemdeki ilk hedefiniz olmalıdır. Zamanla, alarm çaldığında pelvik taban kasları refleks olarak idrar akışını tutacak ve gitgide daha kuru geceler başlayacaktır.
- Motivasyon: Çocuğunuz alarmı duymadığı için tedaviyi sonlandırmak isteyebilir veya isyankar davranabilir. Bu durumda çocuğunuzun şevkinin kırılmaması adına ipucu 4’ü hatırlayarak çocuğunuza uyanması konusunda yardımcı olun.
- Alarm bakımı: Alarmın ömrünü uzatmak için sensörü her sabah temizleyin.
- Temiz iç çamaşırı: Çocuğunuz bazen bir gecede birden fazla kez kaçırma yaşayabilir. Bu nedenle her defasında kirli iç çamaşırını değiştirerek, gece alarmının sensörünü temizlemek önemli olacaktır. Tedavi yanıt verdikçe gece içerisindeki birden fazla kez olan ıslatmalar azalacaktır.
- Övgü ve destek: Kuru gecelerin başlamasını beklemek en az sizin kadar çocuğunuz için de zor olacaktır. Çocuğunuz için alarmı takmak, kirli çamaşırları değiştirmek ve gece uykusundan uyanarak tuvalete gitmek ilk zamanlarda hoşuna gitmeyecek ve beklide tedaviyi reddedecektir. Bu süreçte çocuğunuza destek vermeniz motivasyonu yüksek tutmak açısından önemli olacaktır. Cümlelerde pozitif ve başarılı olunacağı konusunda kelimelerin kullanılması çocuğunuzun kendisine olan inancını arttıracaktır. Burada dikkat edilmesi gereken konu, çocuğunuzu yalnızca kuru kaldığı gecelerde değil bu konudaki mücadeleci ve kararlı oluşu da övülmelidir.
- Başarı takibi: Çocuğunuzun kuru günleri art arda olmaya başlasa dahi 21 gün boyunca art arda kuru gecelerin olduğundan emin olun. Çocuğunuz kuru olan birkaç geceden sonra alarmı kullanmak istemeyebilir. Bu süreçte 21 gün boyunca alarmın kullanılacağı konusunda onu motive edin. 21 güncü gecenin sonunda geceler hala daha kuru ise alarmı takmamaya başlayabilirsiniz. Şayet tedavi bitiminden sonra tekrar bir gece yatak ıslatma şikayeti yaşarsanız alarm tedavisine tekrar başlamalısınız. 21 gün dolmadan sonlandırılan tedavilerde şikayetlerin tekrar etme olasılığı daha fazla olacaktır.
Alarm tedavisi süresince en önemli ipucu ebeveynlerin gösterdiği sabır ve anlayış olacaktır.
Sağlıklı ve kuru geceler dileğiyle…
Fizyoterapist Aygül Köseoğlu